Mondrón

Mondrón


Mondrón is één van de vele witgekalkte dorpjes die de Axarquía regio typeren. Het dorp ligt op ongeveer 55 kilometer van Malaga, en op slechts 30 kilometer van de kustlijn bij Torre del Mar. Mondrón ligt temidden van uitgestrekte, dramatische landschappen. Wat het dorp zo aantrekkelijk maakt is de traditionele kleine gemeenschap, die sinds kort ook uitgerust is met een moderne lokaliteit die voorzien is van moderne, luxueuze villa’s. Mondrón bevindt zich ongeveer 2,5 kilometer van de regionale hoofdplaats “Periana” op de weg naar Riogordo, binnen het gebied van Axarquía. In Mondrón verblijf je midden tussen de boomgaarden van olijven, citrusvruchten en dadels. Voor een klein dorp heeft Mondrón een verrassende hoeveelheid faciliteiten, waaronder twee supermarkten en een aantal uitstekende bars/restaurants. De voornaamste bron van inkomsten komt uit de omliggende gewassen, typisch voor het gebied. Ze zijn in het bijzonder gespecialiseerd in een heerlijke olijfolie.


De belangrijkste bron van inkomsten voor Mondron komt uit de omliggende gewassen, typisch voor de streek, in het bijzonder de heerlijke olijfolie. Volgens sommigen zelfs de beste in de regio. Het olijfolie museum nodigt u dan ook uit om de ‘ancient oil making techniques’ te ontdekken, oude manieren om het ‘vloeibare goud‘ van Mondron en Periana te produceren. Het herbergt de molenstenen en de traditionele landbouw gereedschappen. Er is tevens ook een klein winkeltje waar u de traditioneel gemaakt olie kan kopen. Neem alvast een kijkje in hun online shop: https://www.aceitesmondron.com.


Wij zijn verheugd om u te mogen verwelkomen op de ideale bestemming voor iemand die rust en ontspanning zoekt in het decor van het prachtige Andalusië.

aceitesmondron

In de buurt


Periana 


Periana heeft ongeveer 3700 inwoners en ligt in het gebied dat bekend staat als Axarquia dat op haar beurt deel uit maakt van de  regio Andalusië. Periana is gekend om zijn olijven en perziken. Het bezit een eigen olijfolie coöperatie en is opgenomen in de ‘olie en bergen’ route. In augustus viert het dorp het ‘Perziken festival’ en de olijfoogst wordt gevierd met het ‘Groene Olijven Feest’ in maart.


Het dorp zelf bestaat uit nauwe en steile straatjes en steegjes met winkels, supermarkten, bars en restaurants en alle gebruikelijke voorzieningen voor een hip stadje. De architectuur van Periana is Moors en de dorpskerk San Isidoro heeft ‘Mudejar’ invloeden. Aangezien Periana slechts 5 minuutjes rijden is van Villa Las Golondrinas, kan u ook hier genieten van de Spaanse gezelligheid.


Bovendien heeft u op Plaza de la Lomilleja de beste uitzichten op de Guaro rivier en het meer van La Viñuela. Eigenlijk heeft u in Periana de mooiste panoramische uitzichten over de Axarquía regio.Baños de Vilo


Ga richting Periana en na ongeveer drie kilometer ziet u in een scherpe haarspelbocht een afslag naar links. Let op, er staat tevens een bord met de vermelding Baños de Villo! Na zo`n 400 meter vindt u aan de linkerzijde een oud Romeins Sulfur bad, een bezoek aan dit bad is de moeite waard; Geniet van dit verfrissende bad, het koude Sulfur water is goed voor huidproblemen. Eenmaal aangekomen in Baños de Vilo kunt u het badhuis bezoeken. Dit badhuis dateert van de 17e eeuw, hoewel de structuur van vóór de verbouwingen dateert van het jaar 1823. Het natuurwater komt uit de bron met een temperatuur van 19ºC en staat geclassificeerd als “gesulfateerde calcium-magnesium”. Naast deze eigenschap is het ook rijk aan fluor, lithium, ijzer, magnesium, chroom, arsenicum een groot aantal gassen (nitrogeen en sulfhidrico). Dit water wordt aangeraden tegen allerlei soorten huidziekten.La viñuela meer


Het Viñuela-meer ontleent zijn naam aan het kleine dorpje Viñuela een beetje verderop. Het meer is namelijk kunstmatig aangelegd en vangt het water op van de rivieren Velez, Guaro en de Seco.

Het hoofddoel voor de aanleg is watervoorziening voor de dorpen tussen Nerja en Málaga en de bevloeiing van 8000 Ha gecultiveerde grond. Het meer heeft een capaciteit van 170.000.000 kubieke meter water. Rond het meer zijn er mooie picknick zones, voorzien van gemetste barbecues.


 

Niet-gemotoriseerde watersporten zijn toegestaan en vissen mits de aanvraag van een vislicentie.
De Axarquia


De Axarquía is een streek in het zuiden van Spanje gelegen tussen Rincon de la Victoria tot net iets voorbij Nerja, in de provincie Málaga. Het is een zeer mooie streek met het mildste klimaat van Europa. Het is rijk aan schitterende natuurgebieden en witte bergdorpjes 

Ligging van de Axarquía


De Axarquía is een streek in het zuidoosten van de provincie Málaga in Spanje. Het ligt aan de Middellandse Zee, tussen Rincon de la Victoria tot iets voorbij Nerja en is rijk aan kleine witte dorpjes. Het zonovergoten, ongerepte gebied loopt via hoge Sierras, glooiend landschap en akkers tot aan de kuststreek. In de Axarquía is het klimaat heel mild en het zal er, in tegenstelling tot andere delen van Zuid-Spanje, dan ook nooit onder nul worden in de winter en in de zomer is het aangenamer dan in het binnenland.


 


De vele Bergdorpjes


De pittoreske dorpjes met hun witte huisjes, hun prachtige kleuren, bijzondere geuren en hun steegjes en straatjes vol bloemen en planten nodigen je uit voor een bezoek. Deze dorpjes die veelal in de bergen liggen, hebben allemaal hun eigen feest, die je verhalen vertellen uit het Andalusische verleden. Het dorpje Frigiliana is meerdere malen uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje. Bezienswaardig zijn verder: Nerja met zijn Balcon de Europa en de Cuevas de Nerja, de dorpjes Comares (hoogstgelegen), El Borge (één van de oudste), Alfarnate, Salares, Riogordo, Canillas de Aceituno en Cómpeta. De Axarquía bestaat uit 31 gemeentes waarvan Vélez-Málaga de hoofdstad is.


 


Het Landschap


De Axarquía is een berggebied met een spinnenweb van wijnvelden en een labyrint van olijf- en amandelboomgaarden. Voornamelijk zijn er landerijen met avocado- en mangobomen, en natuurlijk de citrusvruchten. Tevens is het een doorvlieggebied voor trekvogels. De hoogteverschillen in de Axarquía zijn enorm, wat dan ook spectaculaire vergezichten oplevert. Bij het zien van de wijngaarden, aangelegd tegen de bergwanden, zal je respect krijgen voor de boeren. Landbouwvoertuigen zal je niet vaak zien, want door de steile ligging zijn muilezels veel efficiënter. De boeren moeten dan ook vaak met hun muilezel uren klimmen om hun kleine lapje grond te bereiken.


 


Cultuur en Gastronomie


Het gebied is wat minder toeristisch dan ten westen van Málaga, hoewel er een duidelijke opbloei is. De badplaatsen Nerja, Torrox Costa en Torre del Mar hebben voor badgasten veel te bieden. Aan de lange zandstranden vind je de Chirinquitos (eettentjes) waar je om de 50 meter verse vis kunt eten die dagelijks wordt aangevoerd in de vissershaven van Caleta de Velez. De keuken van de Axarquía is eenvoudig maar smakelijk. Behalve de verse vis wordt er ook veel vlees gegeten, hetzij gegrild, hetzij als stoofpot. Er zijn ook typische streekgerecht met Moorse invloeden zoals lamsvlees met honing en kruiden, bloedworst met ui en rietsuiker, geitenkaas met amandelen uit de oven en veel gerechten met wild.


 


Activiteiten


In de Axarquía zijn vele activiteiten mogelijk, zodat het niet alleen voor zonaanbidders een uniek vakantieoord is. Zo zijn er schitterende wandel- en fietsroutes, is het een uniek paardrijgebied en is het beslist de moeite waard om een ontdekkingstocht per auto te maken. Je kunt met de auto vijf prachtige, goed aangegeven routes maken en een rijkdom ontdekken die voor velen onbekend is. Het zijn dagtochten die je qua tijd relaxed kunt maken:


La Ruta Mudejar (42 km)


La Ruta del Sol y Aguacate (63 km)


La Ruta del Sol y del Vino (51 km)


La Ruta del Aceite y los Montes (80 km)


La Ruta de la Pasa (59 km)